واریکوسل چیست ؟

واریکوسل، اتساع و پیچ خوردگی سیاهرگ‌های بالای بیضه می‌باشد. این بیماری یکی از شایعترین دلایل کاهش تولید اسپرم، همچنین معیوب شدن و تقلیل کیفیت اسپرم است که منجر به ناباروری مردان می‌شود؛ با این وجود همه مبتلایان به بیماری واریکوسل با چنین مشکلاتی مواجه نخواهند شد و واریکوسل در باروری آنها اثرگذار نخواهد بود. واریس بیضه یا واریکوسل نسبتاً متداول است و در ۱۵٪ از مردان رخ می دهد. در حقیقت واریکوسل عامل اصلی ناباروری مردان است که در ۴۰٪ از مردان با تعداد اسپرم کم مشاهده می شود. همچنین در مردان ۱۵ تا ۲۵ ساله شایع تر می باشد.

 

انواع واریکوسل بیضه

طی عارضه واریس بیضه، خون دریافتی از شریان ها توسط بیضه، عملکرد طبیعی خود یعنی انتقال به کلیه را انجام نمی دهد و در اطراف بیضه باقی می ماند. لذا این مشکل با شدت های مختلفی بروز می یابد که به واریکوسل های خفیف، متوسط و شدید به شرح زیر معروف است:

واریکوسل خفیف یا گرید ۱: در این بیماری، پس از آمادگی اولیه بیمار، پزشک به معایناتی زمانبر می پردازد و گاهی غیر قابل تشخیص می باشد.

واریکوسل متوسط یا گرید ۲: در بیماری گرید ۲، پزشک بعد از معاینه پوست بیضه، بیماری را به سرعت تشخیص می دهد.

واریکوسل شدید یا گرید ۳: در این بیماری، یک کلافه عروقی کاملا مشخص در کنار بیضه مشاهده می شود.

 

علائم بیماری واریکوسل

این بیماری می‌تواند هیچ علامتی نداشته باشد، یا چندین علامت از خود بروز دهد از جمله :

  • بزرگی بیضه ها
  • کاهش تعداد اسپرم و ناباروری
  • رگ های متورم و پیچیده در کیسه بیضه
  • دردی که پس از فعالیت شدید یا گرما بدتر می شود
  • حس کشیدگی و سنگینی بیضه ها
  • یکی از بیضه‌ها (معمولاً سمت چپ) بزرگتر یا سنگین تر از دیگری است

*در صورت داشتن علائم فوق در اسرع وقت برای مشاوره با دکتر روزبه روحی نژاد فوق تخصص اورولوژی تماس بگیرید*

تشخیص بیماری واریکوسل چگونه است؟

مراحل مختلفی برای تشخیص واریکوسل وجود دارد که ابتدا شامل معاینات فیزیکی در حالت ایستاده می شود. سپس با آزمایش هایی متداول نظیر سونوگرافی بیضه ها، می توان تصویر بخش های داخلی شامل قطر رگ ها و جهت جریان خون را به کمک امواج صوتی ثبت کرد و این بیماری را تشخیص داد.

باید توجه نمود که در‌ واریکوسل گرید ۱، اتساع عروق تنها ضمن فشار شکمی و لمس قابل تشخیص است؛ در حالی که در گرید ۲ فقط با فشار و در گرید ۳ نیز بدون آن، قابل شناسایی می باشد.

 

درمان بیماری واریکوسل

واریکوسل یک بیماری خوش خیم بوده و تنها راه درمان آن عمل جراحی می باشد؛ البته تا زمانی که این بیماری عارضه ای برای فرد نداشته باشد نیازی به انجام عمل جراحی نیست و در صورتی که فرد به فرزند دار شدن تمایل داشته باشد و یا اینکه شدت بیماری زیاد باشد، پزشک عمل جراحی را تجویز می کند.

استفاده از جراحی، زمانی کاربرد دارد که فرد دچار ناباروری، نتایج غیرطبیعی آزمایش اسپرم، درد مداوم و کوچک شدن بیضه‌ها (آتروفی) در اثر شدت بیماری شده و فرزندآوری جز با روش‌های کمک‌باروری ازقبیل IVF امکان‌پذیر نباشد. هدف از درمان واریس بیضه، هدایت صحیح جریان خون در عروق سیاهرگ بیضه است که اغلب به بهبود کیفیت اسپرم‌ها کمک می‌کند.

 

واریکوسلکتومی

جراحی به روش باز است که تحت بیهوشی عمومی و یا موضعی انجام می شود. در این جراحی، پزشک از راه کشاله ران، شکم و یا قسمت فوقانی ران، به ناحیه مورد نظر دسترسی پیدا می کند. رگ های ناحیه مورد نظر با استفاده از اولتراسوند و یا میکروسکوپ های جراحی، بسته می شوند تا به رگ های سالم تغییر مسیر داده شوند. احساس درد بعد از انجام این شیوه جراحی، کاملا طبیعی است و فرد بلافاصله بعد از جراحی، قادر به انجام کارها و فعالیت های روزانه خود خواهد بود. از جمله مزایای این روش می توان به این موضوع اشاره کرد که استفاده از میکروسکوپ های جراحی، امکان مشاهده بهتر ناحیه مورد نظر را فراهم می کند.

 

جراحی لاپاراسکوپی

در این روش، برش کوچکی در ناحیه شکم ایجاد و ابزار ریز جراحی وارد خواهد شد تا امکان مشاهده و ترمیم واریکوسل فراهم گردد. این روش جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.

آمبولیزاسیون زیرپوستی

آمبولیزاسیون واریکوسل روش غیر جراحی و جایگزین سایر روش های جراحی واریکوسل است. در این روش، یک ورید اساساً با ایجاد یک سد کوچک مسدود می شود. یک پزشک متخصص در تصویربرداری (رادیولوژیست) یک لوله کوچک را در رگ کشاله ران یا گردن شما وارد می کند. یک بی‌حس کننده موضعی در محل تزریق استفاده می‌شود، و ممکن است برای کاهش ناراحتی و کمک به آرامش به شما یک آرام‌بخش داده شود.

با استفاده از تصویربرداری روی مانیتور، لوله به محل درمان در کشاله ران هدایت می شود. رادیولوژیست سیم پیچ ها یا محلولی را آزاد می کند که باعث ایجاد اسکار می شود و در وریدهای بیضه انسداد ایجاد می کند. این روش حدود یک ساعت طول می کشد.

زمان بهبودی کوتاه است و فقط درد خفیف دارد. احتمالاً می‌توانید ظرف ۱ تا ۲ روز به سر کار خود بازگردید و بعد از حدود یک هفته ورزش را از سر بگیرید. از رادیولوژیست خود بپرسید که چه زمانی می توانید همه فعالیت ها را از سر بگیرید.

 

جهت مشاوره آنلاین برای درمان واریکوسل با ما تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *